2011. március 4., péntek

A kreatív fotózás helyszínéről

Kedves véletlenül idetévedt Olvasó, lelkes és segítő Családtag, de leginkább esküvő előtt álló Pár!

A kreatív fotózás helyszínéről szeretnék néhány mondatot/gondolatot összefűzni. (Majd kiderül, mennyi sikerrel.)

Mindannyian tudjuk, hogy vannak olyan helyszínek, amik nagyon népszerűek a fotósok és a párok körében is. Csak hogy néhány példát említsek: Budai várnegyed, Margitsziget, Nemzeti Színház és környéke, vagy vidéken Szentendre, Vác stb.

Ezek mind nagyon szép helyek, de még sem biztos, hogy mindenki számára a jó választást jelentik.

De akkor mik azok a szempontok, amiket – véleményem szerint – érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy jó fotók készüljenek?


1. Először is azt hiszem, hogy a házasulandók saját karakterét kell górcső alá venni. Hol érzitek Magatokat felszabadultabban? Mi illik Hozzátok jobban? Egy városi nyüzsgő háttér, modern épületelemek, esetleg graffitis falak, sikátorok, vagy egy Duna-parti részlet, park, napraforgós mező, vagy rét? Vagy esetleg több is ezek közül? Ugyanis ez is lehet.

2. Érdemes még a nagy nap előtt körbejárni azokat a helyeket, amik szóba jöhetnek és készíteni mindegyikről néhány felvételt és a választott fotósotokkal együtt átnézni őket. (Ez azért is jó ötlet, mert a fényképész nem lehet mindenhol ismerős. Lehet, hogy olyan helyen van az esküvőtök, ahol ő még korábban nem járt, nem ismeri, így támpontot tudtok neki adni.)

3. Attól függően, hogy hány órát szántok a kreatív részre, a fotózás helyszíneit határozzátok meg kettőben, vagy háromban. Ha lehet, ezek a helyszínek ne legyenek távol egymástól, mert az utazásra is időt kell szánni.

4. Ha azt szeretnétek, hogy változatos fényképek készüljenek, akkor a helyszíneket is így válasszátok ki: ne két teljesen egyforma karakterű helyet nézzetek ki. (pl. egyik rétről a másikra mentek.)

5. Ami pedig a napszakot illeti. Nem biztos, hogy jó, ha valamelyik nyári hónap déli 12 órára ütemezitek be a fényképezést. Két okból sem: egyrészt ilyenkor a fények általában nem szépek, nagyon direktek, rosszul esnek, nehéz dolgozni velük. A másik ok az, hogy Ti is jobban érzitek Magatokat, ha nem 40 fok celsiusban kell pózolnotok. Két megoldás van, sőt három. Az első az, hogy megpróbáljátok délutánra ütemezni a fotózást, amikor lágyabbak a fények, enyhébb az idő. A második az, hogy olyan helyszíneket kerestek, ahol nem érződik annyira a kánikula pl. vízparton, lépcsőházban, bármely épület belsőben stb. A harmadik megoldás – bár tudom, ez kis hazánkban még nem bevett – az, hogy nem az esküvőtök napján szeretnétek ilyen sorozatot csináltatni. Hanem mikor? Bármelyik másik napon! Ennek is meg van az előnye, nagyon is…

1 megjegyzés: